Stavebníctvo by sa malo v roku 2014 stabilizovať a mierne stúpnuť

02.12.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Po piatich rokoch poklesu by sa malo v roku 2014 po prvý raz slovenské stavebníctvo stabilizovať. Prípadne sa očakáva jeho mierny nárast o 1,3 %. Vyplýva to z najnovšej štvrťročnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research.

"Slovenskému stavebníctvu aktuálne stále chýba dostatok zákaziek. Ako však ukazujú najnovšie výsledky nášho výskumu, v budúcom roku by sa to už malo zmeniť," zhodnotil na dnešnom stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. V roku 2015 zároveň očakáva nárast tohto sektora o približne 3,4 %.

Z analýzy spoločnosti tiež vyplynulo, že najoptimistickejšie sú firmy, ktoré sa venujú inžinierskym stavbám. Tie očakávajú najväčší rast tržieb, a to o 4 %. Jednou z príčin sú už štátom spustené súťaže najmä na infraštruktúrne projekty. "Som optimista a verím, že budúci rok už nebude pre stavebníctvo o poklese ale o raste," skonštatoval dnes aj šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Zároveň pripomenul, že od začiatku roka sa uzatvorili diaľničné tendre v hodnote viac ako 735 miliónov eur.

Šéf Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Zsolt Lukáč bol trochu opatrnejší a pripomenul, že pre stavebné firmy sú podstatné až tie kroky, keď môžu stavebné stroje reálne vyjsť na stavbu a začať pracovať. Stavbári však už podľa neho vnímajú signály štátu, ktoré dávajú predpoklady na to, že v budúcom roku sa môže stavebný sektor zastabilizovať a mierne narásť.

Zároveň však apeloval na všetkých prítomných, aby sa stavebné projekty nesúťažili len na základe najnižších cien. "Ale, aby sme dokázali súťažiť v kvalite," zdôraznil Lukáč. Toto je podľa neho podstatné aj do budúcnosti, aby sa stavebné firmy udržali "pri živote".

Zo štúdie pritom súčasne vyplynulo, že využitie kapacít stavebných firiem je stále veľmi nízke a dosahuje úroveň 78 %. Hoci by malo postupne stúpať, stále je približne pätina, čiže 22 % kapacít stavebných firiem nevyužitá. Preto zhruba tretina firiem plánuje ďalšie znižovanie svojich personálnych nákladov a redukciu kapacít.
 

Vyberte región